Sarah en Ine, regisseurs van de Ommegang, over het concept
'Toen we gevraagd werden om de ommegang editie 2022 te bedenken/regisseren zijn we vertrokken vanuit de vraag: hoe kunnen we in de huidige tijd(sgeest) het verhaal van Harlindis & Relindis opnieuw zichtbaar maken, wat hebben zij ons vandaag te vertellen en hoe kunnen we de eeuwenoude traditie in deze tijdsgeest plaatsen?
Vooral het verhaal van het rozenwonder vonden we heel inspirerend: de transformatie van de stenen naar bloemen/rozen en hoe dit ook symbool staat voor de verandering die deze twee inspirerende vrouwen op maatschappelijk vlak hebben teweeg gebracht. Door in gesprek te gaan met verschillende inwoners van Maaseik kwamen ideeën boven, ging er inspiratie borrelen, ging de bal aan het rollen. Enkele kunstenaars bedachten een ontwerp, een kader, elk vanuit hun eigen inspiratie en vakmanschap. Dit kader is het startpunt om in ontmoeting en in samenwerking te gaan met de inwoners van Maaseik. Van jong tot oud, jeugd-bewegingen, scholen, woonzorgcentrum, cliënten van Covida en vele vrijwilligers. Het resultaat van de samenwerkingen zal te zien zijn tijdens de ommegang. Het is in de samenwerking dat de Ommegang vorm krijgt.'
Meer info kan je vinden op de website Facebook en Instagram.
participatief stadsproject
sept 2022 @maaseik
Hoe kunnen we met nieuwe ogen naar een 25-jaarlijkse traditie kijken?
Harlindis en Relindis, twee opmerkelijke en inspirerende vrouwen, wat hebben zij ons vandaag te vertellen?
Hoe worden we door hen geraakt?
Samen met vele Maaseikenaren gingen Sarah Vaessen en Ine Ubben als regisseurs van de Ommegang aan de slag met deze vragen. Het resultaat van deze zoektocht was te bekijken, beluisteren en ervaren tijdens de Ommegang op 18 en 25 september 2022.
Tijdens twee dagen konden deelnemer en toeschouwer ervaren hoe Maaseik werd getransformeerd. In de Ommegang werden de relieken van Harlindis en Relindis door de stad gedragen en in beeldende kunst, muziek, woord en dans gaven de inwoners van Maaseik hun eigen antwoord op het verhaal van deze twee heiligen.
Een heel jaar lang werkten jong en oud samen om de Ommegang vorm te geven: scholen, verenigingen en vrijwilligers bouwden samen met een collectief van beeldende kunstenaars, een componist, een tekstschrijver, een costumiere en een choreografe in participatieve projecten aan de Ommegang. Het resultaat was een optocht, een pelgrimstocht van muzikanten, dansers en dragers van grote objecten die elementen uit het verhaal uitbeelden.